Гърция

         

Гърция, официално Гръцка република (на гръцки: Ελλάδα, Елада или катаревуса: Ελλάς, Елас, пълно име: Ελληνική Δημοκρατία, Елиники Димократия, Гръцка република), е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Република Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а между континенталната част и някои от островите минават Егейско и Критско море. Площта ѝ е 131 475 km², от които 130 335 km² суша и 1 140 km² водна площ.

На територията на Гърция се е развивала древногръцката цивилизация, която се счита за люлка на Западната цивилизация и за родина на демокрацията европейската философия, литература и драма (вкл. трагедията и комедията), редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри. Съвременната гръцка държава е основана през 1830 година след успешно въстание срещу османската власт.

Гърция се нарежда на челните места в списъка на световните туристически дестинации. Със своите хиляди острови и заливи Гърция има едни от най-добрите плажове в света.

10-те най-добри курорта в Гърция:

Агия Марина, остров Крит: Курорта се намира в непосредствена близост до летище Ханя. Известен е с голям избор от таверни и чист и приятен плаж.

Фалираки, Родос: Фалираки е "най-дивият" курорт в Родос. Изобилието от млади хора и неуморните купони го прави изключително атрактивен за туристите.

Парга: Парга е красив курорт, разположен в континенталната част на Гърция. Това тихо и спокойно място може да направи лятната Ви почивка незабравима.

Елунда, Крит: Елунда е голямо, потънало в зеленина и цветя селище, което предлага традиционно островно гостоприемство и бурен нощен живот.

Аморгос: Аморгос е малък остров в южната част на Егейско море. Той е най-източният от островите на архипелага Циклади.

Нидри, Левкада: Нидри е морски курорт на източния бряг на остров Левкада. Той е най-оживеният курорт на острова след столицата. Крайбрежието около острова е много интересно, с формата на полуостров с малки заливчета.

Периса, Санторини: Санторини е  най-романтичният остров в Гърция, а Периса е най-големият и най-лесно достъпен курорт с черен вулканичен пясък на плажа.

Олимпус, Карпатос: Олимпус е шикозен курорт на малкия остров Карпатос.

Закинтос: Закинтос е известен още като "Занте". Популярен е като парти остров и е посещаван предимно от великобритански тинейджъри.

Иксиа, Родос: Иксиа се намира на 10 км. западно от град Родос. Едни от най-добрите хотели са разположени на острова.


 
ПОПУЛЯРНИ ДЕСТИНАЦИИ: Къде искате да пътувате или почивате?
 
Доминикана
Египет
Турция
Тунис
Индонезия
Италия
Малдиви
Германия
Гърция
Испания
Франция
United Kingdom