Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Празници
Хотели в България
Самолетни билети
Търсене

Русе

Хотели в РусеКрайдунавският град Русе е петия по големина град в България и най-голямото наше пристанище по поречието на реката. Намира се на 300 км. от София, 196 км. от Варна, и само на 75 км. от румънската столица Букурещ. Основна предпоставка за развитието на града и региона е река Дунав, а "Дунав мост" го превръща във водещ логистичен център.

Историята на Русе започва още преди 23 века с изграждане на тракийско селище, а в последствие и на римската крепост Сексагинта Приста – важен военен център и флотска станция на империята. Поради стратегическото си местоположение, Русе винаги е бил значимо средище на търговията и транспорта. Изключителен подем градът постига по време на Османското владичество. През 19 век тук за първи път се появяват редица нововъведения – първата ЖП линия, първата телеграфна линия, първата печатница, първата пивоварна фабрика. Русе е един от главните центрове на Българското Възраждане и има решаващо значение за национално–освободителното движение.

След Освобождението градът продължава своето развитие. Започва интензивно строителство, дало днешния облик на Русе. Над 260 сгради-паметници на културата в стил барок и неокласицизъм от края на 19 и началото на 20 век впечатляват с великолепието си и дават на града прозвището "Малката Виена". Гостите на Русе може да посетят Регионалния Исторически Музей, Музея на градския бит или Къщата-музей на Захари Стоянов. Тук се намира и единствения в страната Музей на транспорта, приютил вагоните на двама български царе (Фердинанд и Борис III), както и салонния вагон на султан Абдул Азис. Ежегодно в града се провеждат множество културни събития и фестивали. Хотелите в Русе предлага всички условия за личен или бизнес престой в града.


Ана Палас
Виж повече
Дунав Плаза
Виж повече
Космополитан
Виж повече
Вега
Виж повече
Теодора Палас
Виж повече
Космос
Виж повече