Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Бали

Бали е тропически остров, разположен на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг – най-големия на планетата, състоящ се от около 17 500 острова. Бали е част от Зондските острови и по-точно от подгрупата Малки Зондски острови. Образува верига заедно с остров Ява на запад и Ломбок на изток. Южните му брегове се мият от Индийския океан, а северните му – от тихоокеанското море Бали.

Бали се нарича и индонезийската провинция, образувана от остров Бали и няколко по-малки острова (Нуса Пенида, Нуса Лембонган, Нуса Ченинган и други). Столица на провинция Бали е Денпасар – вторият по големина град в Източна Индонезия след Макасар. Бали е единствената провинция в Индонезия с индуистко мнозинство, 83.5% от населението ѝ изповядва Балийски индуизъм.

Климатът е тропически, с висока влажност. От ноември до март има мусонни дъждове, идващи от северозапад. Централната планинска верига води до много неравномерно разпределение на валежите на острова. Около 2000 мм валежи падат в южната му част. В планините те се увеличават до 3000 мм, докато северният бряг на Бали, който е в дъждовната сянка, получава само около 1000 мм валежи.

Кута – първият и най-голям курорт на острова, се намира на няколко километра от столицата и се разпростира на 20 км покрай брега, сливайки се със съседния остров Леджиан (Legian). Основната атракция е плажът, който е известен и със сърфистите, които ходят там. В Кута обаче има и добър избор на ресторанти, барове, магазини и места за отсядане.

Санур – източно от Денпасар на южния бряг, е по-шумен и малко по-скъп курорт от Кута. Тук са разположени по-скъпите хотели - има по-малко нощни барове и евтините места за отсядане са по-малко.

Полуостров Нуса Дуа e голям курортен комплекс с множество луксозни хотели.

Северно от Денпасар (на по малко от час с кола от летището), сред зелени долини и оризови полета, се намира курортът Убуд (Ubud) – най-доброто място за пазаруване на острова. Тук се намират е eдни от най-добрите в света бутикови хотели.

Полезно:

Климат - тропичен
Средна температура - 24-34 °C
Официален език - балийски и индонезийски
Столица - Денпасар
Валута - Индонезийка рупия (IDR)
Население - 4 322 000
Етнически състав - 93% индуисти
Религия – индуизъм
Часова зона UTC +8
Телефонен код +62

ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКИ В БАЛИ