Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Египет

Египет има най-дългата история, от която и да е било модерна държава. Тя е страна на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници, които оставят своя отпечатък върху цялата човешка цивилизация. Останки от Древен Египет, превзети от пясъците на пустинята и времето, са предмет на археологически разкопки. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Хургада - Основният туристически център на брега на Червено море - Хургада, е разположен на 500 км югоизточно от Кайро. Уникалните климатични условия позволяват да почивате комфортно по всяко време на годината. В южната част на Хургада се намира легендарния дворец "Хиляда и една нощ", където всяка вечер се правят представления разиграващи по атрактивен начин живота в Египет от времето на фараоните. В града има безброй магазини за сувенири и ресторанти.

Шарм ел Шейх - На южния край на Синайския полуостров е разположен популярният курорт Шарм ел Шейх. Близо се намира националният парк Рас Мохаммед, който няма равен на себе си в северното полукълбо по количество и качество на коралите, морската флора и фауна. За неизкушените от красотите на подводния свят в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, джакузи, спортни зали и мини-голф клубове, уиндсърфинг, парашути, джетове и пр. За младите по душа и тяло се предлага сафари в пустинята. Нощният живот в курорта е разнообразен от многобройни дискотеки, клубове, казина и шоу-програм.

Ел Гуна - На 30 км северно от Хургада, на брега на Чарвено море се намира очарователното градче Ел Гуна. Той не прилича на другите курорти на Египет. Наричат го "Венеция на Червено море". Тук няма множество луксозни хотели, а вместо това - уютни къщички, разположени на острови, които се съединяват с мостчета и проходи.

Макади Бей -  Новият курортен район Абу Макади, включващ Макади Бей, е разположен на около 30 км на юг от Хургада. Този курорт е известен с великолепните си пясъчни плажове и чисто море. Макади Бей се смята за една от най-престижните и предлага отдих само в хотели 4 и 5 звезди. Характерна особеност е това, че разположените тук хотели са на пустиния бряг - наблизо няма населени пунктове. Барове, ресторанти, магазини, дискотеки - цялата инфраструктура е на територията на самия хотел.

Сафага - На 60 км южно от Хургада се намира друг известен курорт - Сафага. Тук има прекрасни коралови рифове и идеални условия за гмуркачите и любителите на уиндсърфинга. Сафага е получила международно признание като един от курортите, известни с уникалния си, екологично чист пясък, способен да лекува ред заболявания на опорно-двигателния апарат и кожни забавления.

Сома Бей - Сома Бей е уединен залив на живописния бряг на Червено море, между Хургада и Сафага. Днес хотелите, построени тук, се известни като едни от най - лукзозните. Отначало брегът е бил пустинен и безлюден. Усвоява се в средата на 90-те. Сома Бей, както и близката Хургада може да се отнесат към целогодишните курорти.

Полезно:

Климат - тропически, пустинен
Средна температура - януари (12-16°С); юли (24-34°С)
Официален език - арабски
Валута - египетска лира
Население - 77 505 756 души
Етнически състав - египетски араби - 98,8%; нубийци - 0,6%; други - 0,6%;
Религия – 90% – мюсюлмани (89% сунити, 1% шиити), 10 % – християни (9 % православни)
Часова зона UTC +1
Телефонен код +20

ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКИ И ЕКСКУРЗИИ В ЕГИПЕТ