Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Covid-19

Знаем колко е важно да бъдете информирани за изискванията за пътуване за всяка една страна и за това оперативно ще съобщаваме за промените. Не се колебайте да ни потърсите за повече подробности относно вашето пътуване.

Офис Варна, ☎️0882 252 050, 📧office@bontourbg.com

Офис Карлово, ☎️0882 666 524, 📧office03@bontourbg.com

 


 

Мерки срещу COVID-19 в Турция

 

ОФЕРТИ ЗА ТУРЦИЯ

Българските граждани могат да пътуват до Турция без ограничения.
От 11-и юни 2020 г. турските власти възстановяват преминаването през граничните си контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Р. България – „Капъкуле“, „Хамзабейли“ и „Дерекьой“ за български и чужди граждани, без прилагането на ограничителни мерки във връзка с разпространението на корона-вируса. Пешеходно преминаване на границата между България и Турция се допуска само през ГКПП Малко Търново – Дерекьой.
При основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите се предвижда да бъдат извършени тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете.
Носенето на защитни лицеви маски като елемент от противоепидемиологичните мерки в Турция е задължително както на закрити, така и на открити пространства, включително и по отношение на пътуващите в моторни превозни средства. Турските власти в областите Одрин, Къркларели и Текирдаг прилагат стриктен контрол върху изпълнението на противоепидемиологичната мярка и налагат глоби на нарушителите.
Подробна информация относно Covid-19 в страната и списък с лаборатории/болници, в които могат да бъдат правени PCR тестове, може да бъде открита на следните страници:
https://saglikturizmi.saglik.gov.tr/TR,25360/yetkili-saglik-tesisleri-ve-araci-kuruluslar.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yurt-disi-cikislarinda-test-islemleri.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-19-tani-laboratuvarlari.html
https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/covid-19-yetkilendirilmis-tani-laboratuvarlari-listesi.html
 


 

Мерки срещу COVID-19 в Хърватия

 

ОФЕРТИ ЗА ХЪРВАТИЯ

Българските граждани могат да пътуват до Хърватия без ограничения.
Националният щаб за гражданска защита на Р Хърватия взе решение, с което, считано от 1 юли 2020 г. българските граждани могат свободно да преминават транзитно и да пребивават на територията на Р Хърватия. В случай че българските граждани не преминават транзитно през Р Хърватия, а ще имат определено време престой в страната, е задължително преди пътуването да се регистрират на интернет – страницата с адрес: https://entercroatia.mup.hr/
Решението, регулиращо това изискване, важи до 19 ноември 2020 г.
При преминаване на граничните пунктове остава изискването за спазване епидемиологичните мерки на Хърватския институт за обществено здраве – носене на маски, ползване на дезинфектанти, спазване на дистанция.

Прочети повече -->Мерки срещу COVID-19 в Египет

 

ОФЕРТИ ЗА ЕГИПЕТ

 

Въздушното пространство на Египет e отворено за редовни международни полети и туристическа дейност от 01.07.2020 г. Всички пътници, които пристигат в Египет, трябва да представят на границата сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет. Пътниците, пристигащи от Япония, Китай, Тайланд, Северна и Южна Америка, Канада, както и от лондонското летище „Хийтроу“, летищата в Париж и Франкфурт, могат да представят на властите сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено до 96 часа преди времето на излитане на техния полет до Египет.

Прочети повече -->Мерки срещу COVID-19 в Дубай

 

ОФЕРТИ ЗА ДУБАЙ

 

Считано от 4 октомври 2020 г. са в сила следните изисквания и мерки към пътници напускащи и пристигащи в ОАЕ:

Пътуване от Дубай за чужбина
Всички пътници пътуващи от Дубай за чужбина вече не се нуждаят от предварително одобрение за напускане на страната. Пътуващите от ОАЕ за Великобритания или Европа, трябва да имат негативен PCR – тест извършен не повече от 96 часа преди заминаването. Сертификатът за теста се представя на бюрата за регистрация за полета.
Деца под 12-годишна възраст и пътници с умерени или тежки увреждания са освободени от теста.
Препоръчва се пътниците да проверят изискванията на конкретната държава, за която пътуват!

Прочети повече -->Мерки срещу COVID-19 в Гърция

 

ОФЕРТИ ЗА ГЪРЦИЯ

 

Българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция през сухопътните, морските или въздушните граници на страната при наличие на отрицателен тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Формулярът е достъпен на адрес: https://travel.gov.gr/#/.

Изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест не важи за деца, които към момента на влизане в страната не са навършили 10 години.

Влизането в страната на български граждани, без разрешение за постоянно или временно пребиваване, е възможно единствено през ГКПП "Кулата-Промахон", като изход от страната е възможен и през ГКПП „Маказа-Нимфея“.

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, от 28 октомври от 00:30 до 05:00 часа гръцките гранични власти ще пропускат през ГКПП Промахон на влизане в Гърция леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега.

През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване. Тези граждани няма да се пропускат от 23 ч. до 7 ч. в двете посоки.

Водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари през ГКПП „Маказа“, се допускат за влизане в Гърция, след представяне на QR код, по всяко време на денонощието.

През ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти ще пропускат само товарни автомобили, след представяне на QR код.

През ГКПП "Ивайловград" - "Кипринос" и ГКПП "Златоград" не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства.

До 30 ноември 2020 г. във връзка с усложнената епидемиологична обстановка се забранява придвижването извън границите на окръзите в Гърция с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател.  В изключенията попадат и пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно) като за целта се изискват съответните документи удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън окръга.

Прочети повече -->

 Мерки срещу COVID-19 в Италия

 

ОФЕРТИ ЗА ИТАЛИЯ

 

Италианското правителство отмени задължението за 14-дневна карантина за пътуващите до Италия, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България, считано от 22 септември 2020 г.
Лицата, които са пребивавали или дори са преминали само транзит през Белгия, Франция (цялата територия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Нидерландия, Чехия и Испания в рамките на 14 дни преди влизането в Италия, трябва да представят удостоверителен документ за отрицателен резултат от проведено PCR изследване за COVID-19, направено до 72 часа преди влизането в Италия, или да извършват такова изследване веднага след пристигането на граничните пунктове (където е възможно) или в рамките на 48 часа от влизането в страната в местните лечебни заведения.
Също така, следва да имате предвид, че Министерството на здравеопазването на Италия забрани със заповед влизането и транзитното преминаване през територията на страната на лица, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през следните държави: Армения, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Босна и Херцеговина, Чили, Кувейт, Северна Македония, Молдова, Оман, Панама, Перу, Доминиканска Република, Косово, Черна гора. Забраната не се отнася за лица с постоянно местожителство в Италия.
В допълнение на горното, считано от 09 юли т.г. всеки, който влиза на територията на Италия, е длъжен да предостави на превозвача или на полицейските власти, в случай на проверка, собственоръчно попълнена декларация, която може да бъде изтеглена на следния адрес на министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия:

https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20.pdf - на италиански език

https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20_en.pdf - на английски език

Отчитайки осезаемото увеличаване на броя на заразените през последните дни (повече от 20 хил. случая дневно), правителството прие нов декрет за ограничаване на разпространението на вируса, в сила от 26 октомври до 24 ноември 2020 г., съдържащ следните мерки:
- затваряне на заведенията в 18 ч., дори и през почивните дни;
- затваряне на фитнеси, плувни басейни, театри и кина;
- затваряне на игрални зали, зали за залагания и бинго;
- препоръка движението навън да бъде ограничено до необходими дейности (работа, обучение, здраве).

 Мерки срещу COVID-19 в Испания

 

ОФЕРТИ ЗА ИСПАНИЯ

 

Българските граждани могат да пътуват до и от Кралство Испания без ограничения. От 1 юли, ако летите до Испания е задължително да попълните и подпишете FCS(Формуляр за здравен контрол), свързан с вашето пътуване, независимо от вашата националност, възраст или други съображения. Този формуляр трябва да бъде попълнен от всеки от пътниците, които ще бъдат натоварени на борда с цел осигуряване на точността и коректността на предоставената информация. В случай, че пътникът е непълнолетен или лице с увреждания, формулярът може да бъде попълнен от неговия придружител, който ще отговаря за истинността на предоставената информация.

Формулярът за здравен контрол можете да намерите тук: https://www.spth.gob.es

 Мерки срещу COVID-19 в Тунис

 

ОФЕРТИ ЗА ТУНИС

 

За пътуващите до Тунис се въвежда задължение за представяне на удостоверение за отрицателен RT-PCR тест, извършен в рамките на 72 часа към момента на регистрацията за полета.

Пътниците трябва да спазват всички превантивните мерки, предприети във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса, по-конкретно: физическо дистанциране и носене на маска по време на полета. Ще се извършва засилено наблюдение на всички пътници при пристигането на ГКПП.
Засиленият здравен контрол включва извършване на бързи анализи на пътници, избрани на случаен принцип, като в случай на положителна симптоматика, същите се настаняват в специализирани центрове за карантина за сметка на лицата.
Влиза в сила и задължението за изтегляне на компютърни апликации за осигуряване на последващо наблюдение след пристигането на лицата в Тунис.

Прочети повече -->Мерки срещу COVID-19 в Румъния

 

ОФЕРТИ ЗА РУМЪНИЯ

 

Българските граждани могат да пътуват до Румъния с ограничения.

Румънските власти с решение от 2 ноември 2020 г. актуализираха списъка на рисковите държави, за пристигащите от които ще се налага задължителна 14-дневна карантина.  Новият списък се състои от 31 държави, сред които и България. Страната ни се намира на последното място в списъка, тоест с най-ниска кумулативната честота на заболеваемост на 100 хил. души за последните 14 дни, в сравнение с другите рискови държави. Списъкът е наличен на следния адрес: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2067-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-2-11-2020/file.
Пристигащите от държавите/областите, считани за рискови, не попадат под карантина в случай, че престояват на румънска територия за период по-малък от 3 дни (72 часа), ако представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 часа преди влизане в страната. Пристигналите от такива държави/области и поставени под карантина лица, могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за COVID-19 симптоми.
Транзитното преминаване е свободно за идващите от България МПС-та, включително и за шофьорите на тежкотоварни камиони.

 Мерки срещу COVID-19 в Сърбия

 

ОФЕРТИ ЗА СЪРБИЯ

 

От 20-и август 2020 г. чуждите граждани, които преминават транзитно през Република Сърбия, могат да влизат в страната, без да е необходимо да притежават отрицателен RT-PCR тест за наличие на вируса SARS-CoV-2. Транзитното преминаване се ограничава за период не по-дълъг от 12 часа от момента на влизане на територията на Република Сърбия.

За останалите лица, които не преминават транзит, а влизат на територията на Сърбия от Република България, Румъния, Република Северна Македония и Република Хърватия остава изискването за задължително представяне на отрицателен PCR-тест не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория на държава, от която съответното лице влиза в Република Сърбия.

Изискването за предоставяне на документ за негативен PCR-тест няма да се отнася за граждани на Република Сърбия, пристигащи от гореизброените държави, както и за чужди граждани, в следните случаи:
I. Транзитно преминаващи през Република Сърбия;
II. Акредитираните в дипломатически и консулски представителства служители и работещите в международни организации, както и членовете на техните семейства, които имат издадени от МВнР на Република Сърбия или от Генералния секретариат на правителството специални лични карти или идентификационни документи;
III. Деца до 12 годишна възраст, чиито родители, настойници или придружаващи ги членове на домакинството притежават документ за отрицателен PCR тест;
IV. Лица, които имат временно или постоянно пребиваване в Република Сърбия.

Според Инструкцията на министъра на здравеопазването на Сърбия изискването за отрицателен RT-PCR тест няма да се прилага и по отношение на чуждите граждани на съседни страни, които са жители в пограничните райони и които извършват селскостопански дейности или работят на територията на Република Сърбия, на които работодателят от Република Сърбия им е издал документ за трудова заетост, при условията на реципрочност.

 


 

Източник: МнВР. Актуална информация по държави във връзка с въведените мерки срещу коронавируса може да намерите на специално създадената секция в страницата на Министерството на външните работи, на следния линк.