Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Приказки по пътя на коприната - Мардин

9 Дни / 8 Нощувки
Транспорт: Автобус
от 1230 лв.
Резервирай
или се обади сега на телефон:
052/ 989 329, 0885 601 029
Програма

Приказки по пътя на коприната - авторска програма  с традиции

 

! Изключително богат и уникален маршрут:
България - Истанбул - Бурса - Коня - Адана - Газиантеп - ЗЕУГМА - Халфети - Шанлъурфа - Гьобекли Тепе - Дара - Дейрюлзаферан - Мардин - Мидят - Немрут - Адъяман - Кахраманмараш - Юргюп - Кападокия - Анкара – България

Предстояща дата на провеждане: 02.11.2020

9 дни – 8 нощувки със закуски и вечери
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА: 1230 лева на човек в двойна/тройна стая
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 30.09.20
РЕДОВНА ЦЕНА: 1430 лева
Само препоръчани и изпитани хотели сертифицирани със „Safe tourism certificate”.

Една неразказвана до сега приказка от земите на Анадола и Месопотамия, носещи в себе си истории, мистика, бит и култури, феномени и съкровища, кулинарни изкушения и спиращи дъха гледки. Елате с нас и нека заедно да изживеем това вълшебство в една много древна част от света! Места, за които е много трудно да се разкаже с думи и като си там не ти се иска да си тръгнеш...
А когато всяко пътуване започва от сърцето, то остава завинаги там!

 

ПРОГРАМА:
Първи ден  - Варна - Бургас - Бурса: ок. 600 км /вечеря/
Рано сутринта /точните часове на тръгване ще бъдат изпратени допълнително с информацията за отпътуване*/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Отпътуване за гр. Бургас. Следва кратък престой по път и присъединяване на останалите гости от други градове на страната /бенз. OMV – хотел Мираж/. Преминаване на ГКПП Малко Търново /Дерекьой/ и отправяне към Бурса през мегаполиса Истанбул.
Бурса е разположена на около 20 км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят. Автобусна обиколка на града. Посещение на Крепостта и парка Топхане. Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея.  Крепостната стена е дълга над 3км. и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”). Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османската държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята. Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята. В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис.
Следва посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея джамията в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинния дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система.
Посещение на Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове, сребърни накити ръчно изработени по метода „телькяри“, злато, антиквариати и др. Свободно време за покупки.
Следва една красива забележителност на града – мостът Ъргандъ, построен през 1440 г. Легендите за името на това прочуто място ще ви разкажем на място. В света има само на три места подобен тип покрит мост – Флоренция „Понте векио“, България в гр. Ловеч и Турция в гр. Бурса.
Посещение на Зелената джамия и Зелената гробница: 5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитетта на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване ок. 19:00ч. Вечеря в хотела. Нощувка.

Втори ден - Бурса  - Коня: ок. 480 км (закуска и вечеря)
Около обяд пристигаме в гр. Коня, считан за един от най-старите градове в света. Ще се отправим към центъра на града, където ще обядваме в типичен ресторант с традиционни местни специалитети и много вкусни гозби – скара, сач, кебапи и „хлябът с месо“ – pide, дълъг над 1 метър! Турското кафе е задължително. (ок. 1 час)
Освежени вече сме готови за среща с уникалните забележителности на града, които ще ни пренесат в древни времена и ще ни разкажат своите приказни истории. Имаме удоволствието да се насладим и на богатата беседа на професионалният ни гид, който разбира се, ще бъде с нас през цялото време.
Историята на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Коня бележи като столица на селджукските султани. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на селджукската архитектура.
Но безспорно, днес Коня е интригуваща туристическа дестинация най-вече, защото е люлката на „танцуващите дервиши“.
Хора от цял свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна - Джеляледдин Руми. Той е основателят на ордена на „танцуващите дервиши“ и до днес символ на хуманизъм, любов и толерантност, проява на разбиране, прошка и просветление. Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място…
Пристъпвайки в най-посещаваната забележителност в Коня – Музеят на Мевляна, ще чуем флейтата Ней, най-важният инструмент, гласът на “голямата тайна”, обгръщаща света. Тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов! Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.
Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен СЕМА, е познат повече като „танцуващи дервиши“. Те и до днес са един от културните символи на Турция пред света. Заедно, ще чуем и уникалната беседа на нашия местен екскурзовод, който ще ни въведе в основите на суфизма, за да разберем неговата същност и идеология.
Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко… В музея има артефакти от живота на Руми – музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи. Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите. Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед – казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание… (ок. 1час)
В град Коня има и много други туристически обекти - красивата Алаадин Джами, датираща от 12 век, завършена в сирийски стил и разположена на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк; Ince Minare Medrese или джамията с тънкото минаре, отново с шедьоври на селджукската архитектура – колекция от камък и дърворезба; Католическата църква „Свети Павел“, кервансараите във вилаета и в цяла Анадола, които са построени също по времето на Селджуките на всеки 30 км с цел отмора на животните и хората от пътуващите кервани.
А сега следва и време за разходка в красивия японски парк „Kyoto Park“ в Коня! Да, точно така в града има и такава атракция, която ще ви заплени с природа, мостове и ресторант с типична архитектура от 18-19век, дори и японски шарени рибки плуващи в езерото. Уникално място, което трябва да се посети. (ок. 1час)
Настаняване около 18:30ч. Вечеря. Нощуваме.

Трети ден  - Коня – Адана – Зеугма - Газиантеп: ок. 400 км (закуска и вечеря)
Закусваме и отпътуваме за град Адана, петият по население град в Турция. Разположен на тридесетина километра във вътрешността на страната, градът е вратата на Киликийското поле, наричано в съвременна Турция Чукуровско поле, широко разстилащо се в равна и плодородна земя, лежаща югоизточно от планината Тавър. На север Адана е заобиколена от язовира Джейхан, построен през 1956 г. За много турци думата „Адана” се свързва с кебап, памук, портокали и много горещо време. В различни периоди от съществуването си, градът  принадлежи на редица държави и империи - Римска, Византийска и Османска, на Киликийското арменско царство, и това несъмнено оставя своя отпечатък върху неговата архитектура и култура. Заслужава си да се разгледат каменния мост над река Джейхан - един от най-старите, каменни мостове в света, действащ и до наши дни, построен от император Адриан през IV век, красивите джамии, старите турски бани и други. Ще станем свидели на запомняща се гледка – джамията Сабанджъ с шест минарета.
От тук пътят ни е само един, към градът на мозайките, гастрономията, баклавата и много други – Газиантеп!
Когато някой е в Газиантеп, градът „герой“ – gazi, както самият Ататюрк го нарича, посещението на Музея на мозайките е задължително.
Древната Зеугма е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г., когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място било арена на майстори, които се съзтезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии. Мозайките на Зеугма са с удивително качество и изящество, но една малка фреска се превръща в загадка, гордост, а вече и емблема на града – Лицето на Менада! Тя е измайсторена с такава деликатност, че напомня на великия Леонардно Да Винчи. Очите на момичето те фиксират независимо къде се намираш в залата. И до ден днешен има спорове на кого принаджелжи това лице. Не са малко хората, които смятат, че това е портрет на Александър! Други смятат, че това е момиче – циганка и затова всички я наричат така. Отговорът на тази загадка може да се появи скоро, тъй като ще бъдат събрани на едно място, за първи път след повече от век, останалата част от фреската – тялото, която се намира в САЩ. /Разглеждане ок. 1 ч./
Забележителност в града е Цитаделата, известна още като Калето, разположена в центъра на града. Крепостта е основана по Римско време, но нейната роля е особено важна по време на Първата Световна война, когато тук се водят мащабни битки между френската и турската армии. За кратко градът е бил под френско влияние, подобно на Сирия, която дълги години е била френска.
Древният Антеп е единственият град в Турция, който е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, заради гастрономията. Има защо!  В него са 252 лицензирани традиционни ястия, като само кебапите са тридесет и два.
Прочутият „шамфърстък“, който ние много обичаме, в Турция се нарича „антепфъстък“. Някаква регионална ревност, най-вероятно. На старата чаршия, която ще имаме удоволствието да посетим ще срещнем много баклаваджийници, но най-известната и важната е „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. В нея няма да видите обикновена баклава с орехи, а само от специалната с антепкси фъстък. И нека чуем Махмуд – един от пра-пра внуците на майстора, коя е добрата баклава –„тя трябва да има точни съставки, а сиропът да е толкова, че когато обърнеш тавата наопаки да не изпадне нищо. Ако има повече сироп или по-малко, всичко ще падне на земята“. Обича и да го демонстрира! Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към небцето, те трябва да се топят. Повярвайте ни, топят се! Всички, в Турция смятат, че антепската баклава е най-добрата! Уверете се и Вие.. За другия емблематичен антепски десерт наречен „катмер“, приготвен с рафинирано краве масло, което ухае божествено, не смятайте калориите, а си представяйте удоволствието..
Градът е известен и със своите джигерджийници, където хората сядат, за да опитат именно този специалитет от дроб. Всеки един от субпродуктите си има отделен начин на приготвяне – пилешки, телешки, агнешки. Значение има и нарязването, и подправките. И само тук те имат този чуден антепски привкус.
В Газиантеп има и много работилнички, от където могат да се купят джезвета, съдове за готвене и безброй други джаджи, но всички изработени от мед, затова още го наричат и градът на бакърджиите.
Настаняване. Вечеря. Нощувка.

Четвърти  ден - Газиантеп – Халфети – Гьобекли тепе - Шанлъурфа: ок.250 км (закуска и вечеря)
Закуска. Отправяме се към градът на черната роза – Халфети и по път с обширни градини с шам фъстък и маслини.
Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни черна роза на Халфети. Тя е едно от най-редките растения на света! Отглежда се само тук и никъде другаде. Подхранва се от водите на р. Ефрат и изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червена, с напредването на лятото тя се превръща в черна.
Според разказите на местните хора, прочутата черна роза е растяла единствено в стария град Халфети. Селището датира от 855 г. пр.н.е. и е било разположено на източния бряг на р. Ефрат, на 120 км от Урфа. По проект „Югоизточен Анадол“ през 90-те години на XX век е започнато строителство на язовира Биреджик, който влязъл в експлоатация през 2000 г. Старият град Халфети бил потопен, а жителите му (близо 2500 души) били преместени в „новото” Халфети, на разстояние около 10 км от старото населено място. При преместването си хората взели черните рози с тях. Обаче розата, известна като „арабската булка” или „арабската красота”, не виреела на новото място. Почвата на стария Халфети, подхранвана от водите на Ефрат, била различна. След намесата на областни служители били събрани резници от растението. Засадили ги в оранжерии близо до първоначалното му място с цел да имитират оригиналните им условия. В резултат на това цветето било спасено от изчезване. Розата на Халфети може да расте и в други региони, но когато цъфти, загубва черния си цвят и става класически червена. Естественият пигмент се нарича антоцианин, който е естествено цветно съдържание, намиращо се в боровинките и малините. Черните рози обикновено цъфтят само 2 пъти на 1 година за 15 дни.
Според вярванията черната роза не носи смърт, а има положително символно значение. Цветът й символизира началото на нещо ново, голяма промяна, смъртта на старите навици и началото на нова ера на надежда и мир, черната роза може да донесе огромна радост.
Обяд и разходка с лодка над потъналия град Халфети – Анадолският Бодрум!
С лодка ще преминем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале (Rumkale), построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са използвали, за да затвърдят исляма в Анадола. Ще видим и „потопеното“ минаре на местната джамия във водата и още много чудновати гледки..
Миналата 2019г. е обявена от Министерството на културата и туризма на Република Турция за година на Гьобекли тепе и широко отворя врати за нас!
Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Определен в началото като неолитно селище, със следи от византийски и ислямски гробища, чудният мегалит се извисява на около 300м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за човешко население, трайно населявало Гьобекли тепе, той вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.
Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тези на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове са дали повод на някои изследователи да смятат, че това не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия. И да спрем до тук, всичко останало на място, но завършваме с думите, че изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация. /Разглеждане ок. 1,5 ч./
Отправяме се към районът на Урфа, понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци.
Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Те вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма.
Разходка из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-rahman, една от най-красивите в Урфа, има езето с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба ще ослепее. Езерото е на мястото, където Цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки огънят във вода, а въглищата от кладата в риби.
Вместо да изчезне в пламъците, светецът литва във въздуха и пада върху легло от рози. Дали розите са били черни, това остава загадка.
Свободно време на езерото със свещените риби, чаршията и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Пети  ден - Шанлъурфа – Дара – Дейрюлзаферан - Мардин: ок. 250 км (закуска и вечеря )
Закуска. Пътуването ни става все по-вълнуващо и все по на юг. Ще посетим древният град Дара или Ефес на Месопотамия! Намиращ се само на 30 км югоизточно от Мардин още в миналото градът е имал стратегическо значение. Името си носи от Дарий I, а в оригинал от персийски “Darayavaush” означава “крал”. След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, византийците и арабите, след което районът е включен в турските територии. /Разглеждане ок. 1 ч./
„Шафраненият“ манастир Дейрулзафаран в продължение на почти цяло хилядолетие е седалище на патриарха на Сирийската православна църква до 1932г. Има общо 365 стаи, като само част от комплекса е достъпна за посетители – вътрешния двор, старата църква и още няколко помещения. Място, където можете да изпиете  по едно  ароматно  арабско кафе и да вкусите от прясно изпечените бадемови сладки, ухаещи из манастира - страхотни са, ние ги опитахме.. Прекрасен манастир, заобиколен от маслинови и нарови насаждения.
Отпътуване за Мадрин – турския Ерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия, следващият уникален град в турския югоизток! На арамейски името означава „крепост“. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества - сурияните. Мардин и стъпаловидно разположените му сгради, изградени от златист вулканичен камък и сливащи се с хълма, както и богатата им декорация, превръщат града в истински архитектурен шедьовър. Мардин е странно, приказно място, което не прилича на никое друго!
Заедно, ще имаме уникалната възможност да разгледаме забележителностите на града: Голямата джамия - Улу  Джами или най-важния религиозен храм в Мардин, Зинджирие медресеси – ислямско училище, красива сграда с декорации на стени и тавани от 1385г., църквата  Кърклар – Свети четиридесет мъченици, построена през 569 г. и други православни църкви, Археологическия  музей на Мардин с богата и подредена колекция, старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“. Свободно време за разходка в перлата на Югоизточна Турция. Вечеря в хотела. Възможност за посещение на заведение с традиционна за региона музика. Нощувка.

Шести  ден - Мардин – Мидят – Диарбекир - Немрут/Адъяман: ок. 430 км (закуска и вечеря)
Закуска. Днешният ден е посветен и на гр. Мидят. Очакват ни красиви моменти..
Пътят до Мидят е кратък, около 45км. Разбира се, спирка в нашата програма е и мястото или конакът, където е сниман филмът "Завръщане", както и свободно време за разходка и пазар на изумителните украшения от сребро и филигран. Ще посетим и манастирът Мор Габриел, православен, който и днес служи като център на сурияните. При възможност се отбиваме в завода за производство на известното суриянско вино, след което започва пешеходната ни разходка по старите каменни улици на Мидят. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са показни в много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телькяри /telkyari/ сребро – финни нишки вплетени по уникално красив начин.
Преминаване покрай още един град на контрастите – Диарбекир, градът, който всъщност се развива с всяка изминала година! Забравете всичко до сега, което знаете и сте чували за това място, просто гледайте и се наслаждавайте на това, което виждате... Уникално е!
И към края на днешния ден, сладко изморени, но удовлетворени и обогатени, пристигаме в град Адъяман /Adiyaman/. Настаняваме се.
В късния следобед потегляме за един от най-важните национални паркове на Турция и най- високо разположения музей на открито в света - Планината Немрут или Немруд (Mount Nemrut). През 62г. пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница – светилище, оградено от огромни статуи с височина 8-9м., а именно – два лъва, два орела и фигури на различни гръцки, арменски и персийски божества. В култов надпис, Антиох декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения, като благодарност към боговете и своите предшественици. След голямо заметресение главите на статуиите падат. По-късно хората са се опитали отново да ги нагласят по посока слънцето. Така на западната, по-малка тераса, главите гледат на запад, а на източната, по-голяма тераса – на изток. Гробницата е открита през 1881 година от немския инженер Карл Сестер. Негово дело са единствените направени до днес археологически разкопки. През 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Мястото е магическо, на около 2150м надпоморска височина, където можете да видите най-красивите изгрев и залез в цяла Турция. Отнасяме със себе си снимки и емоции за цял живот! Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Седми  ден - Адъяман – Юргюп: ок. 450 км (закуска и вечеря)
Закуска. Маршрутът продължава да ни впечатлява с вълшебства.
Отправяме се към Юргюп - град, скрит в прелестната турска местност Невшехир, чието население наброява около 14 000 души. Той се намира в пределите на удивителната местност Кападокия и може да се похвали с факта, че около него са едни от най-красивите места в цяла Турция. Мястото ще Ви очарова още в мига, в който прекосите границите му и ще Ви държи в тази приятна еуфория до самото му напускане! Сигурни сме, че ще останете с дълбоки впечатления за прекрасната архитектура и уютен местен облик на градчето!
Само на няколко крачки можете да откриете скалното селище в Гьореме или да летите с балон, наслаждавайки се на удивителните пейзажи над цяла Кападокия! Тук е мястото, където можете да си подарите незабравими преживявания!
Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири, наблюдаването на оригиналът на изкуството „Ебру“ – да рисиуваш върху вода, ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия!
Настаняване и вечеря в хотела.
Програма по желание: предложение за посещение на невероятен подземен ресторант с атрактивна фолклорна програма и напитки без лимит! или
Програма по желание: 20:00 ч. – Посещение на автентичен ритуал на дервиши - богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки). Нощуваме.

Осми ден  - Юргюп/Кападокия – Анкара: ок. 300км (закуска и вечеря)
Закусваме и продължаваме да разглеждаме и да се наслаждаваме на Кападокия! Надупчени от всякакви по размер отвори огромни скали, конусоподобни образувания, кули и гигантски гъби, на върха на които като по чудо се крепят шапки от по-твърд материал, обагрени в розово, оранжево, синьо, жълто и млечнобяло, променят своите цветове с всеки изминал час според ъгъла, под който падат лъчите на слънцето. И като че ли тази фантазия от камък не е достатъчна, човекът се е включил в дооформянето на пейзажа, като е копал, дълбал и извайвал податливия камък според своите нужди. Под този удивителен пейзаж хората прокопали подземни градове, спускайки се в недрата на земята със своите 10 етажа, неясно от кой и кога, а сред лунния пейзаж на повърхността християните намерили убежище от легионите на римляните, като издълбали малки килии, в които да се усамотят. Разходката сред тях бързо изчерпва прилагателните, но това не спира възхищението ни пред чудесата на природата и упоритостта на хората.
Където и да спрете, ще се озовете пред грънчарска работилница, от която веднага ще изскочи човек и ще започне да ви кани… „Фатих сяда на колелото и започва да го върти, а в ръцете му е само буца глина… която за 10 минути се превръща в… "Може ли някой да познае?" "Шише." Той клати отрицателно глава: "Yok." След много опити се оказва, че това е "стомна за сълзи". "Ама много малка", подхвърля някой. И Фатих нравоучително обяснява – едно време, когато мъжете отивали войници, жените събирали сълзите си в такива стомни и когато се върнели, им показвали колко много са плакали; днес обаче модерните момичета не си дават много труд и не плачат толкова много, не успявали да напълнят шишетата и затова грънчарите започнали да правят по-малки, та дано ги напълнят… След като продукцията се изпече, се украсява от жените в семейството – майки, снахи, дъщери…“
По път ще посетим соленото езеро Туз - едно от трите най-големи езера на Р. Турция, чийто води лятото се изпаряват почти напълно и то се превръща в една огромна солена равнина. Ще намерим време и за обяд разбира се
Идва ред и на Анкара – столицата, вторият по големина град в страната, разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато.  При възможност ще разгледаме и Мавзолеят на Ататюрк - най-големият паметник, построен в годините на републиката, издигнат през 1953г. В залата, където се намира саркофагът на първият турски президент, в знак на дълбока почит са събрани камъни от всички турски провинции. Мавзолеят е направен по дизайн на двама архитекти с професорски титли – Емин Онат и Ахмет Арда, които успяват да се преборят с голямата конкуренция на представители от различни страни. Строежът на величествената сграда продължава 9 години и е изобразена на много турски банкноти от различни периоди. Сградата впечатлява с архитектурни елементи от древността, умело съчетани със съвременните виждания. Територията на мавзолея е 750хил кв.м., заедно с парк, където виреят около 50хил дървета, докарани от различни части на света. Едно велико място, дом на един велик човек!
Настаняване и вечеря в хотела. Нощуваме.

Девети ден - Анкара - Варна: ок. 900 км (закуска)
Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.
Отпътуваме за България. Почивки по път и прибиране. Късно пристигане в Бургас/ Варна.
КРАЙ!


Пакетната цена е в лева и включва:
Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензирани туристически автобуси, марки „Мерцедес“, „Сетра“ и др;.
Настаняване в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със сертификат за безопастност и хигиена „Safe tourism certificate”, закуски и вечери по цялата програма:
1 нощувка със закуска и вечеря в Бурса в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Газиантеп в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря */при възможност – в типичен урфа стил/  в Шанлъурфа в хотел 4-5*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Мардин в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Адъяман в хотел 4-5*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Юргюп в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 4-5*;
НОВО!! Подарък: обиколка на Бурса с беседа - крепостта и парка „Топхане“, „Улу“ джамия, Коза хан, мостът Ъргандъ, зелената джамия и зелената гробница на султан Мехмет I;
Обиколка на гр. Коня и посещение на музеят на Мевляна, Медресето „Инджи минаре“, Парк Киото* и др. (входни такси отделно);
Туристическа програма в Адана;
Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);
Туристическа програма в Халфети;
Туристическа програма в Шанлъурфа;
Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);
Посещение на античния град Дара;
Посещение на манастира Дейрюлзафаран;
Туристическа програма в Мардин;
Туристическа програма в Мидят;
Туристическа програма в Адъяман;
Подарък: Панорамна обиколка на Кападокия;
Подарък: Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк;
Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
Водач - екскурзовод от фирмата организатор/ лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;

Пакетната цена не включва:
Входните такси на посещаваните по програмата обекти;
Доплащане за единична стая - 320 лева;
Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс ;
Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 3,50 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс;
Всички допълнителни мероприятия по желание;
  ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
Обяд - местна  кухня от всеки район – около 30 лири / един  обяд/;
Напитки по време на храненията;
Разходи от личен характер.

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:

Входна такса за Музей „Инджи минаре“ в Коня – 7 т.л.
Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп – 24 т.л.
Разходка с лодка по езерото в Халфети – на място
Входна такса за Гьобекли тепе – 36 т.л.
Превоз с микробус до подножикето на планината Немрут – 40 т.л. в двете посоки
Входна такса за подземния град Деринкую в Кападокия – 42 т.л.
Входна такса за музея под открито небе Гъореме в Кападокия – 54 т.л.
Сафари с камили в Кападокия - 45 евро/човек
Посещение на ритуала на дервишите и танца Сема в Кападокия (няма включена вечеря и напитки) – 25 евро
Посещение на турска вечер с фолклорни танци ( включени напитки и ядки) – 30 евро
*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да претърпят промени
** Посочените музейни и входни такси са с информативен характер съобразно Вашето свободно време и интереси. Агенцията не носи отговорност при промяна на дадена входна такса. Всички входни такси се заплащат на място.

Условия за записване:

 • Внасяне на 40% от цената депозит при записване и сключване на договор за туристически пакет. Доплащането се извършва до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Начин на плащане: банков път;
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 30 пълноплащащи туриста;
 • Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 20 дни преди датата на тръгване;
 • Няма допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната;
 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители;
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване". Сключва се до 3 работни дни от датата на подписване на договора за организирано пътуване, при условие, че е извършено първо плащане по договора. Стойността на застраховка "Отмяна на пътуване" зависи от цената на закупения пакет, възрастта на туриста и срока за анулация.


Отпътуване от други градове и при определен минимум хора – срещу доплащане.
Местата в автобуса са по реда на записване / сключване на договор ! № на седалка и предни места в автобуса не се гарантират! Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 50.00 лева на човек, както и допълнителна седалка в автобуса – цена, според броя на записаните. Не се приемат рекламации и оплаквания във връзка с разпределението на туристите в автобуса.

Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение на мероприятията или часовете.
Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

Програма

Приказки по пътя на коприната - авторска програма  с традиции

 

! Изключително богат и уникален маршрут:
България - Истанбул - Бурса - Коня - Адана - Газиантеп - ЗЕУГМА - Халфети - Шанлъурфа - Гьобекли Тепе - Дара - Дейрюлзаферан - Мардин - Мидят - Немрут - Адъяман - Кахраманмараш - Юргюп - Кападокия - Анкара – България

Предстояща дата на провеждане: 02.11.2020

9 дни – 8 нощувки със закуски и вечери
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА: 1230 лева на човек в двойна/тройна стая
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 30.09.20
РЕДОВНА ЦЕНА: 1430 лева
Само препоръчани и изпитани хотели сертифицирани със „Safe tourism certificate”.

Една неразказвана до сега приказка от земите на Анадола и Месопотамия, носещи в себе си истории, мистика, бит и култури, феномени и съкровища, кулинарни изкушения и спиращи дъха гледки. Елате с нас и нека заедно да изживеем това вълшебство в една много древна част от света! Места, за които е много трудно да се разкаже с думи и като си там не ти се иска да си тръгнеш...
А когато всяко пътуване започва от сърцето, то остава завинаги там!

 

ПРОГРАМА:
Първи ден  - Варна - Бургас - Бурса: ок. 600 км /вечеря/
Рано сутринта /точните часове на тръгване ще бъдат изпратени допълнително с информацията за отпътуване*/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Отпътуване за гр. Бургас. Следва кратък престой по път и присъединяване на останалите гости от други градове на страната /бенз. OMV – хотел Мираж/. Преминаване на ГКПП Малко Търново /Дерекьой/ и отправяне към Бурса през мегаполиса Истанбул.
Бурса е разположена на около 20 км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят. Автобусна обиколка на града. Посещение на Крепостта и парка Топхане. Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея.  Крепостната стена е дълга над 3км. и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”). Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османската държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята. Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята. В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис.
Следва посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея джамията в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинния дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система.
Посещение на Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове, сребърни накити ръчно изработени по метода „телькяри“, злато, антиквариати и др. Свободно време за покупки.
Следва една красива забележителност на града – мостът Ъргандъ, построен през 1440 г. Легендите за името на това прочуто място ще ви разкажем на място. В света има само на три места подобен тип покрит мост – Флоренция „Понте векио“, България в гр. Ловеч и Турция в гр. Бурса.
Посещение на Зелената джамия и Зелената гробница: 5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитетта на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване ок. 19:00ч. Вечеря в хотела. Нощувка.

Втори ден - Бурса  - Коня: ок. 480 км (закуска и вечеря)
Около обяд пристигаме в гр. Коня, считан за един от най-старите градове в света. Ще се отправим към центъра на града, където ще обядваме в типичен ресторант с традиционни местни специалитети и много вкусни гозби – скара, сач, кебапи и „хлябът с месо“ – pide, дълъг над 1 метър! Турското кафе е задължително. (ок. 1 час)
Освежени вече сме готови за среща с уникалните забележителности на града, които ще ни пренесат в древни времена и ще ни разкажат своите приказни истории. Имаме удоволствието да се насладим и на богатата беседа на професионалният ни гид, който разбира се, ще бъде с нас през цялото време.
Историята на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Коня бележи като столица на селджукските султани. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на селджукската архитектура.
Но безспорно, днес Коня е интригуваща туристическа дестинация най-вече, защото е люлката на „танцуващите дервиши“.
Хора от цял свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна - Джеляледдин Руми. Той е основателят на ордена на „танцуващите дервиши“ и до днес символ на хуманизъм, любов и толерантност, проява на разбиране, прошка и просветление. Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място…
Пристъпвайки в най-посещаваната забележителност в Коня – Музеят на Мевляна, ще чуем флейтата Ней, най-важният инструмент, гласът на “голямата тайна”, обгръщаща света. Тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов! Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.
Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен СЕМА, е познат повече като „танцуващи дервиши“. Те и до днес са един от културните символи на Турция пред света. Заедно, ще чуем и уникалната беседа на нашия местен екскурзовод, който ще ни въведе в основите на суфизма, за да разберем неговата същност и идеология.
Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко… В музея има артефакти от живота на Руми – музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи. Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите. Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед – казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание… (ок. 1час)
В град Коня има и много други туристически обекти - красивата Алаадин Джами, датираща от 12 век, завършена в сирийски стил и разположена на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк; Ince Minare Medrese или джамията с тънкото минаре, отново с шедьоври на селджукската архитектура – колекция от камък и дърворезба; Католическата църква „Свети Павел“, кервансараите във вилаета и в цяла Анадола, които са построени също по времето на Селджуките на всеки 30 км с цел отмора на животните и хората от пътуващите кервани.
А сега следва и време за разходка в красивия японски парк „Kyoto Park“ в Коня! Да, точно така в града има и такава атракция, която ще ви заплени с природа, мостове и ресторант с типична архитектура от 18-19век, дори и японски шарени рибки плуващи в езерото. Уникално място, което трябва да се посети. (ок. 1час)
Настаняване около 18:30ч. Вечеря. Нощуваме.

Трети ден  - Коня – Адана – Зеугма - Газиантеп: ок. 400 км (закуска и вечеря)
Закусваме и отпътуваме за град Адана, петият по население град в Турция. Разположен на тридесетина километра във вътрешността на страната, градът е вратата на Киликийското поле, наричано в съвременна Турция Чукуровско поле, широко разстилащо се в равна и плодородна земя, лежаща югоизточно от планината Тавър. На север Адана е заобиколена от язовира Джейхан, построен през 1956 г. За много турци думата „Адана” се свързва с кебап, памук, портокали и много горещо време. В различни периоди от съществуването си, градът  принадлежи на редица държави и империи - Римска, Византийска и Османска, на Киликийското арменско царство, и това несъмнено оставя своя отпечатък върху неговата архитектура и култура. Заслужава си да се разгледат каменния мост над река Джейхан - един от най-старите, каменни мостове в света, действащ и до наши дни, построен от император Адриан през IV век, красивите джамии, старите турски бани и други. Ще станем свидели на запомняща се гледка – джамията Сабанджъ с шест минарета.
От тук пътят ни е само един, към градът на мозайките, гастрономията, баклавата и много други – Газиантеп!
Когато някой е в Газиантеп, градът „герой“ – gazi, както самият Ататюрк го нарича, посещението на Музея на мозайките е задължително.
Древната Зеугма е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г., когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място било арена на майстори, които се съзтезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии. Мозайките на Зеугма са с удивително качество и изящество, но една малка фреска се превръща в загадка, гордост, а вече и емблема на града – Лицето на Менада! Тя е измайсторена с такава деликатност, че напомня на великия Леонардно Да Винчи. Очите на момичето те фиксират независимо къде се намираш в залата. И до ден днешен има спорове на кого принаджелжи това лице. Не са малко хората, които смятат, че това е портрет на Александър! Други смятат, че това е момиче – циганка и затова всички я наричат така. Отговорът на тази загадка може да се появи скоро, тъй като ще бъдат събрани на едно място, за първи път след повече от век, останалата част от фреската – тялото, която се намира в САЩ. /Разглеждане ок. 1 ч./
Забележителност в града е Цитаделата, известна още като Калето, разположена в центъра на града. Крепостта е основана по Римско време, но нейната роля е особено важна по време на Първата Световна война, когато тук се водят мащабни битки между френската и турската армии. За кратко градът е бил под френско влияние, подобно на Сирия, която дълги години е била френска.
Древният Антеп е единственият град в Турция, който е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, заради гастрономията. Има защо!  В него са 252 лицензирани традиционни ястия, като само кебапите са тридесет и два.
Прочутият „шамфърстък“, който ние много обичаме, в Турция се нарича „антепфъстък“. Някаква регионална ревност, най-вероятно. На старата чаршия, която ще имаме удоволствието да посетим ще срещнем много баклаваджийници, но най-известната и важната е „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. В нея няма да видите обикновена баклава с орехи, а само от специалната с антепкси фъстък. И нека чуем Махмуд – един от пра-пра внуците на майстора, коя е добрата баклава –„тя трябва да има точни съставки, а сиропът да е толкова, че когато обърнеш тавата наопаки да не изпадне нищо. Ако има повече сироп или по-малко, всичко ще падне на земята“. Обича и да го демонстрира! Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към небцето, те трябва да се топят. Повярвайте ни, топят се! Всички, в Турция смятат, че антепската баклава е най-добрата! Уверете се и Вие.. За другия емблематичен антепски десерт наречен „катмер“, приготвен с рафинирано краве масло, което ухае божествено, не смятайте калориите, а си представяйте удоволствието..
Градът е известен и със своите джигерджийници, където хората сядат, за да опитат именно този специалитет от дроб. Всеки един от субпродуктите си има отделен начин на приготвяне – пилешки, телешки, агнешки. Значение има и нарязването, и подправките. И само тук те имат този чуден антепски привкус.
В Газиантеп има и много работилнички, от където могат да се купят джезвета, съдове за готвене и безброй други джаджи, но всички изработени от мед, затова още го наричат и градът на бакърджиите.
Настаняване. Вечеря. Нощувка.

Четвърти  ден - Газиантеп – Халфети – Гьобекли тепе - Шанлъурфа: ок.250 км (закуска и вечеря)
Закуска. Отправяме се към градът на черната роза – Халфети и по път с обширни градини с шам фъстък и маслини.
Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни черна роза на Халфети. Тя е едно от най-редките растения на света! Отглежда се само тук и никъде другаде. Подхранва се от водите на р. Ефрат и изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червена, с напредването на лятото тя се превръща в черна.
Според разказите на местните хора, прочутата черна роза е растяла единствено в стария град Халфети. Селището датира от 855 г. пр.н.е. и е било разположено на източния бряг на р. Ефрат, на 120 км от Урфа. По проект „Югоизточен Анадол“ през 90-те години на XX век е започнато строителство на язовира Биреджик, който влязъл в експлоатация през 2000 г. Старият град Халфети бил потопен, а жителите му (близо 2500 души) били преместени в „новото” Халфети, на разстояние около 10 км от старото населено място. При преместването си хората взели черните рози с тях. Обаче розата, известна като „арабската булка” или „арабската красота”, не виреела на новото място. Почвата на стария Халфети, подхранвана от водите на Ефрат, била различна. След намесата на областни служители били събрани резници от растението. Засадили ги в оранжерии близо до първоначалното му място с цел да имитират оригиналните им условия. В резултат на това цветето било спасено от изчезване. Розата на Халфети може да расте и в други региони, но когато цъфти, загубва черния си цвят и става класически червена. Естественият пигмент се нарича антоцианин, който е естествено цветно съдържание, намиращо се в боровинките и малините. Черните рози обикновено цъфтят само 2 пъти на 1 година за 15 дни.
Според вярванията черната роза не носи смърт, а има положително символно значение. Цветът й символизира началото на нещо ново, голяма промяна, смъртта на старите навици и началото на нова ера на надежда и мир, черната роза може да донесе огромна радост.
Обяд и разходка с лодка над потъналия град Халфети – Анадолският Бодрум!
С лодка ще преминем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале (Rumkale), построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са използвали, за да затвърдят исляма в Анадола. Ще видим и „потопеното“ минаре на местната джамия във водата и още много чудновати гледки..
Миналата 2019г. е обявена от Министерството на културата и туризма на Република Турция за година на Гьобекли тепе и широко отворя врати за нас!
Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Определен в началото като неолитно селище, със следи от византийски и ислямски гробища, чудният мегалит се извисява на около 300м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за човешко население, трайно населявало Гьобекли тепе, той вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.
Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тези на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове са дали повод на някои изследователи да смятат, че това не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия. И да спрем до тук, всичко останало на място, но завършваме с думите, че изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация. /Разглеждане ок. 1,5 ч./
Отправяме се към районът на Урфа, понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци.
Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Те вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма.
Разходка из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-rahman, една от най-красивите в Урфа, има езето с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба ще ослепее. Езерото е на мястото, където Цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки огънят във вода, а въглищата от кладата в риби.
Вместо да изчезне в пламъците, светецът литва във въздуха и пада върху легло от рози. Дали розите са били черни, това остава загадка.
Свободно време на езерото със свещените риби, чаршията и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Пети  ден - Шанлъурфа – Дара – Дейрюлзаферан - Мардин: ок. 250 км (закуска и вечеря )
Закуска. Пътуването ни става все по-вълнуващо и все по на юг. Ще посетим древният град Дара или Ефес на Месопотамия! Намиращ се само на 30 км югоизточно от Мардин още в миналото градът е имал стратегическо значение. Името си носи от Дарий I, а в оригинал от персийски “Darayavaush” означава “крал”. След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, византийците и арабите, след което районът е включен в турските територии. /Разглеждане ок. 1 ч./
„Шафраненият“ манастир Дейрулзафаран в продължение на почти цяло хилядолетие е седалище на патриарха на Сирийската православна църква до 1932г. Има общо 365 стаи, като само част от комплекса е достъпна за посетители – вътрешния двор, старата църква и още няколко помещения. Място, където можете да изпиете  по едно  ароматно  арабско кафе и да вкусите от прясно изпечените бадемови сладки, ухаещи из манастира - страхотни са, ние ги опитахме.. Прекрасен манастир, заобиколен от маслинови и нарови насаждения.
Отпътуване за Мадрин – турския Ерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия, следващият уникален град в турския югоизток! На арамейски името означава „крепост“. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества - сурияните. Мардин и стъпаловидно разположените му сгради, изградени от златист вулканичен камък и сливащи се с хълма, както и богатата им декорация, превръщат града в истински архитектурен шедьовър. Мардин е странно, приказно място, което не прилича на никое друго!
Заедно, ще имаме уникалната възможност да разгледаме забележителностите на града: Голямата джамия - Улу  Джами или най-важния религиозен храм в Мардин, Зинджирие медресеси – ислямско училище, красива сграда с декорации на стени и тавани от 1385г., църквата  Кърклар – Свети четиридесет мъченици, построена през 569 г. и други православни църкви, Археологическия  музей на Мардин с богата и подредена колекция, старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“. Свободно време за разходка в перлата на Югоизточна Турция. Вечеря в хотела. Възможност за посещение на заведение с традиционна за региона музика. Нощувка.

Шести  ден - Мардин – Мидят – Диарбекир - Немрут/Адъяман: ок. 430 км (закуска и вечеря)
Закуска. Днешният ден е посветен и на гр. Мидят. Очакват ни красиви моменти..
Пътят до Мидят е кратък, около 45км. Разбира се, спирка в нашата програма е и мястото или конакът, където е сниман филмът "Завръщане", както и свободно време за разходка и пазар на изумителните украшения от сребро и филигран. Ще посетим и манастирът Мор Габриел, православен, който и днес служи като център на сурияните. При възможност се отбиваме в завода за производство на известното суриянско вино, след което започва пешеходната ни разходка по старите каменни улици на Мидят. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са показни в много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телькяри /telkyari/ сребро – финни нишки вплетени по уникално красив начин.
Преминаване покрай още един град на контрастите – Диарбекир, градът, който всъщност се развива с всяка изминала година! Забравете всичко до сега, което знаете и сте чували за това място, просто гледайте и се наслаждавайте на това, което виждате... Уникално е!
И към края на днешния ден, сладко изморени, но удовлетворени и обогатени, пристигаме в град Адъяман /Adiyaman/. Настаняваме се.
В късния следобед потегляме за един от най-важните национални паркове на Турция и най- високо разположения музей на открито в света - Планината Немрут или Немруд (Mount Nemrut). През 62г. пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница – светилище, оградено от огромни статуи с височина 8-9м., а именно – два лъва, два орела и фигури на различни гръцки, арменски и персийски божества. В култов надпис, Антиох декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения, като благодарност към боговете и своите предшественици. След голямо заметресение главите на статуиите падат. По-късно хората са се опитали отново да ги нагласят по посока слънцето. Така на западната, по-малка тераса, главите гледат на запад, а на източната, по-голяма тераса – на изток. Гробницата е открита през 1881 година от немския инженер Карл Сестер. Негово дело са единствените направени до днес археологически разкопки. През 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Мястото е магическо, на около 2150м надпоморска височина, където можете да видите най-красивите изгрев и залез в цяла Турция. Отнасяме със себе си снимки и емоции за цял живот! Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Седми  ден - Адъяман – Юргюп: ок. 450 км (закуска и вечеря)
Закуска. Маршрутът продължава да ни впечатлява с вълшебства.
Отправяме се към Юргюп - град, скрит в прелестната турска местност Невшехир, чието население наброява около 14 000 души. Той се намира в пределите на удивителната местност Кападокия и може да се похвали с факта, че около него са едни от най-красивите места в цяла Турция. Мястото ще Ви очарова още в мига, в който прекосите границите му и ще Ви държи в тази приятна еуфория до самото му напускане! Сигурни сме, че ще останете с дълбоки впечатления за прекрасната архитектура и уютен местен облик на градчето!
Само на няколко крачки можете да откриете скалното селище в Гьореме или да летите с балон, наслаждавайки се на удивителните пейзажи над цяла Кападокия! Тук е мястото, където можете да си подарите незабравими преживявания!
Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири, наблюдаването на оригиналът на изкуството „Ебру“ – да рисиуваш върху вода, ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия!
Настаняване и вечеря в хотела.
Програма по желание: предложение за посещение на невероятен подземен ресторант с атрактивна фолклорна програма и напитки без лимит! или
Програма по желание: 20:00 ч. – Посещение на автентичен ритуал на дервиши - богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки). Нощуваме.

Осми ден  - Юргюп/Кападокия – Анкара: ок. 300км (закуска и вечеря)
Закусваме и продължаваме да разглеждаме и да се наслаждаваме на Кападокия! Надупчени от всякакви по размер отвори огромни скали, конусоподобни образувания, кули и гигантски гъби, на върха на които като по чудо се крепят шапки от по-твърд материал, обагрени в розово, оранжево, синьо, жълто и млечнобяло, променят своите цветове с всеки изминал час според ъгъла, под който падат лъчите на слънцето. И като че ли тази фантазия от камък не е достатъчна, човекът се е включил в дооформянето на пейзажа, като е копал, дълбал и извайвал податливия камък според своите нужди. Под този удивителен пейзаж хората прокопали подземни градове, спускайки се в недрата на земята със своите 10 етажа, неясно от кой и кога, а сред лунния пейзаж на повърхността християните намерили убежище от легионите на римляните, като издълбали малки килии, в които да се усамотят. Разходката сред тях бързо изчерпва прилагателните, но това не спира възхищението ни пред чудесата на природата и упоритостта на хората.
Където и да спрете, ще се озовете пред грънчарска работилница, от която веднага ще изскочи човек и ще започне да ви кани… „Фатих сяда на колелото и започва да го върти, а в ръцете му е само буца глина… която за 10 минути се превръща в… "Може ли някой да познае?" "Шише." Той клати отрицателно глава: "Yok." След много опити се оказва, че това е "стомна за сълзи". "Ама много малка", подхвърля някой. И Фатих нравоучително обяснява – едно време, когато мъжете отивали войници, жените събирали сълзите си в такива стомни и когато се върнели, им показвали колко много са плакали; днес обаче модерните момичета не си дават много труд и не плачат толкова много, не успявали да напълнят шишетата и затова грънчарите започнали да правят по-малки, та дано ги напълнят… След като продукцията се изпече, се украсява от жените в семейството – майки, снахи, дъщери…“
По път ще посетим соленото езеро Туз - едно от трите най-големи езера на Р. Турция, чийто води лятото се изпаряват почти напълно и то се превръща в една огромна солена равнина. Ще намерим време и за обяд разбира се
Идва ред и на Анкара – столицата, вторият по големина град в страната, разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато.  При възможност ще разгледаме и Мавзолеят на Ататюрк - най-големият паметник, построен в годините на републиката, издигнат през 1953г. В залата, където се намира саркофагът на първият турски президент, в знак на дълбока почит са събрани камъни от всички турски провинции. Мавзолеят е направен по дизайн на двама архитекти с професорски титли – Емин Онат и Ахмет Арда, които успяват да се преборят с голямата конкуренция на представители от различни страни. Строежът на величествената сграда продължава 9 години и е изобразена на много турски банкноти от различни периоди. Сградата впечатлява с архитектурни елементи от древността, умело съчетани със съвременните виждания. Територията на мавзолея е 750хил кв.м., заедно с парк, където виреят около 50хил дървета, докарани от различни части на света. Едно велико място, дом на един велик човек!
Настаняване и вечеря в хотела. Нощуваме.

Девети ден - Анкара - Варна: ок. 900 км (закуска)
Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.
Отпътуваме за България. Почивки по път и прибиране. Късно пристигане в Бургас/ Варна.
КРАЙ!


Пакетната цена е в лева и включва:
Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензирани туристически автобуси, марки „Мерцедес“, „Сетра“ и др;.
Настаняване в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със сертификат за безопастност и хигиена „Safe tourism certificate”, закуски и вечери по цялата програма:
1 нощувка със закуска и вечеря в Бурса в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Газиантеп в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря */при възможност – в типичен урфа стил/  в Шанлъурфа в хотел 4-5*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Мардин в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Адъяман в хотел 4-5*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Юргюп в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 4-5*;
НОВО!! Подарък: обиколка на Бурса с беседа - крепостта и парка „Топхане“, „Улу“ джамия, Коза хан, мостът Ъргандъ, зелената джамия и зелената гробница на султан Мехмет I;
Обиколка на гр. Коня и посещение на музеят на Мевляна, Медресето „Инджи минаре“, Парк Киото* и др. (входни такси отделно);
Туристическа програма в Адана;
Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);
Туристическа програма в Халфети;
Туристическа програма в Шанлъурфа;
Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);
Посещение на античния град Дара;
Посещение на манастира Дейрюлзафаран;
Туристическа програма в Мардин;
Туристическа програма в Мидят;
Туристическа програма в Адъяман;
Подарък: Панорамна обиколка на Кападокия;
Подарък: Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк;
Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
Водач - екскурзовод от фирмата организатор/ лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;

Пакетната цена не включва:
Входните такси на посещаваните по програмата обекти;
Доплащане за единична стая - 320 лева;
Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс ;
Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 3,50 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс;
Всички допълнителни мероприятия по желание;
  ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
Обяд - местна  кухня от всеки район – около 30 лири / един  обяд/;
Напитки по време на храненията;
Разходи от личен характер.

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:

Входна такса за Музей „Инджи минаре“ в Коня – 7 т.л.
Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп – 24 т.л.
Разходка с лодка по езерото в Халфети – на място
Входна такса за Гьобекли тепе – 36 т.л.
Превоз с микробус до подножикето на планината Немрут – 40 т.л. в двете посоки
Входна такса за подземния град Деринкую в Кападокия – 42 т.л.
Входна такса за музея под открито небе Гъореме в Кападокия – 54 т.л.
Сафари с камили в Кападокия - 45 евро/човек
Посещение на ритуала на дервишите и танца Сема в Кападокия (няма включена вечеря и напитки) – 25 евро
Посещение на турска вечер с фолклорни танци ( включени напитки и ядки) – 30 евро
*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да претърпят промени
** Посочените музейни и входни такси са с информативен характер съобразно Вашето свободно време и интереси. Агенцията не носи отговорност при промяна на дадена входна такса. Всички входни такси се заплащат на място.

Условия за записване:

 • Внасяне на 40% от цената депозит при записване и сключване на договор за туристически пакет. Доплащането се извършва до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Начин на плащане: банков път;
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 30 пълноплащащи туриста;
 • Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 20 дни преди датата на тръгване;
 • Няма допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната;
 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители;
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване". Сключва се до 3 работни дни от датата на подписване на договора за организирано пътуване, при условие, че е извършено първо плащане по договора. Стойността на застраховка "Отмяна на пътуване" зависи от цената на закупения пакет, възрастта на туриста и срока за анулация.


Отпътуване от други градове и при определен минимум хора – срещу доплащане.
Местата в автобуса са по реда на записване / сключване на договор ! № на седалка и предни места в автобуса не се гарантират! Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 50.00 лева на човек, както и допълнителна седалка в автобуса – цена, според броя на записаните. Не се приемат рекламации и оплаквания във връзка с разпределението на туристите в автобуса.

Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение на мероприятията или часовете.
Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!