Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Празници
Хотели в България
Самолетни билети
Търсене

Хисаря

Хотели в ХисаряГрад Хисаря е разположен в централна България, в прекрасна слънчева местност под южния скат на Средна гора. В превод от турски - Хисаря това е "крепост". Още от най-дълбока древност лечебните извори са привличали хората по тези места. На мястото на град Хисаря е имало древно тракийско селище още през пети век преди новата ера. Върхът в развитието на селището е през римската епоха. Император Диоклециян през 293г. превръща града в трети по големина в Тракия. Градът е построен на територията на някогашната крепост и са запазени много културни и исторически забележителности - крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, християнски църкви, казарми, вили, терми и римска гробница.

Територията на града е наречена национален археологически резерват "Диоклецианопол". Градът е един от най-важните балнео-центрове в България, тъй като тук в края на 19 век са направени първите изследвания на минералната вода на извор "Момина баня" и с това се поставя старт на организирано балнеолечение в страната. Освен този извор има още двадесет и два, разположени в изключителна близост. Всички те са с различна температура и състав. Лечебните качества на тези минерални извори помагат при лечението на бъбречно-урологични заболявания и проблеми на опорно-двигателния тракт. Заради слабата си минерализация водата е с приятен мирис и вкус.

Освен с минералните си извори, град Хисаря е известен и със своите паркове богати на редки растителни видове от далечни краища – гинко билоба, магнолия, японски клен, пауловния и много други. Хотелите в Хисаря предлагат много добри условия за балнеолечение, конгресен, еко, селски и културен туризъм.


Хисар
Виж повече
Аугуста
Виж повече
Сана Спа
Виж повече