Български
Избери език
close
Български
English
Русский

Българският туризъм иска нов визов режим за Русия и Турция

11.04.2020
Отпадане на визите за руските туристи, специален визов режим за турските граждани, както и въвеждане на международната практика за поставяне на „on arrival” (предварително извадена виза в страната, от която идва туриста) туристическа виза на границата.

Това са част от исканията на Националния борд по туризъм (НБТ), които са отправени към министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на външните работи Екатерина Захариева и министъра на транспорта Росен Желязков.

Предложенията на борда по туризъм се обособяват в две основни точки: първа точка – „Стратегически промени – преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската Федерация и Република Турция, които са ключови за българския туристически пазар“. И втора точка: „Антикризисни финасово- икономически предложения относно провеждането на предстоящия летен и зимен туристически сезози 2020-2021 г.“

По отношение на втора точка от бранша настояват също и за целенасочен финансов ресурс в подкрепа на националния превозвач Bulgaria Air, както и на българските чартърни авиокомпании.  От борда по туризъм искат още и намаляване на летищните такси. Освен това настояват и всички самолети, които изпълняват чартерни полети да зареждат гориво на цена без акциз.

Да има и субсидия на база брой реализирани полети и брой организирани туристи, пристигащи с предплатени туристически пакети с минимум 7 дни престой и полет, настояват още от Националния борд по туризъм.

Източник: economic.bg