Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Малта ще плаща на туристите да посетят страната това лято

12.04.2021
С цел да съживи туристическата си индустрия и да изпревари конкурентните дестинации, Малта планира да предложи на чуждестранните посетители до 200 евро на всеки, който остане поне три дни на средиземноморския остров това лято.

Туристическият министър Клейтън Бартоло обяви схемата в петък, предава Reuters. Туристите ще получат средствата, ако резервират летните си ваканции директно през местните хотели. Министърът заяви, че настоящите COVID ограничения в страната ще бъдат премахнати до 1 юни.

Данните на Световния съвет по туризъм и пътувания показват, че туристическата индустрия пряко и непряко представлява повече от 27% от икономиката на Малта, но секторът е сред тежко поразените от пандемията.

Страната привлече над 2.7 млн. чуждестранни посетители през 2019 г., но данните са с повече от 80% надолу, откакто вирусът навлезе в Европа през март 2020 г.

Бартоло обясни, че туристите, резервирали настаняване в петзвезден хотел, ще получат 100 евро от Туристическия орган на Малта и още 100 евро от самия хотел. Туристите, които изберат четиризвезден хотел, ще получат общо 150 евро, а тези с тризвезден – 100 евро. Безвъзмездните средства нарастват с 10%, когато се правят резервации за хотели на по-малкия малтийски остров Гозо.

"Схемата има за цел да постави хотелите в Малта в конкурентна позиция при рестартирането на международния туризъм", - заяви Бартоло.

Властите очакват около 35 хил. посетители да се възползват от мярката.

Малта всъщност е страната с най-високата степен на ваксинация срещу COVID в Европейския съюз, като е дала поне една доза на 42% от възрастното население. Забеляза се рязък спад в новите случаи на коронавирус в страната, като процентът на положителните тестове е около 3% от всички направени в последната седмица. Правителството настоява ЕС да въведе т. нар. „ваксинационни паспорти“, за да улесни пътуването.

Бартоло заяви, че води разговори и за насърчаване на пътуванията между Малта и Великобритания, чиито жители представляват една трета от туристите в малката европейска икономика.

Източник: economic.bg