Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Хотели в България
Самолетни билети
Празници

Варна - 100 години курортен град

11.06.2021
Във връзка с юбилея на община Варна, министър Стела Балтова връчи почетен плакет на Министерството на туризма „Варна - 100 години курортен град”.

Наградата прие кметът Иван Портних. Ето и думите, с които министър Балтова се обърна към гражданите на морската столица и хората, които са посветили професията и живота си за превръщането на града в устойчива туристическа дестинация и в морската столица на България:

„Разрешете ми от името на Министерството на туризма и лично от свое име да поздравя Вас, Вашия всеотдаен екип и всички граждани на град Варна със 100-годишния юбилей от обявяването на Варна за курортен град.

Началото е поставено на 10 юни в далечната 1921 година, когато става официалното откриване на „банския сезон”. Именно тогава е определена и посоката за превръщането на Варна в специален курортен морски град, който, така преобразен, не само да създаде условия за поминък на населението, но и да бъде истинска гордост за България.

Още тогава общинската управа обявява амбицията и обещанието си, че името на града “ще се носи наравно с Ница, Монте Карло, Ривиера и прочие знатности“.

Още тогава, преди 100 години, общинската управа нееднозначно заявява, че «Варна е една рядкост на европейския континент… Варна като морски град има предимството и в климата, чистотата на водата и плажа, липсва и комарният бич, тъй известен в други морски курорти. С една реч, градът Варна със своята прелестна околност, подпомогнат и от човешката енергия, ще представлява едно рядко изключение в дарованията и удобствата за нуждаещите се от морски въздух, морска вода, морски пясък и морски радиеви лъчи – от животворни условия.“

През всичките тези години Варна върви напред, развива се, трупа опит, създават се и се разрастват прекрасните курорти в околностите на града.

И днес, когато всеки жител и гост на морската ни столица изрече името Варна – не може да не го свърже с първите морски бани, първите морски курортни комплекси, първите Народни музикални тържества и, разбира се, с най-старото обработено злато в света, което може да се види в Археологическия музей на града.

Още много може да се каже за Варна, за нейната уникална природа, богата история, забележителна култура, но най-вече за нейните жители – хората, които през годините са градили, надграждали и модернизирали морската столица на България.

Ето защо днес Варна е не само неповторимо място за нашата лятна почивка, но със своите дадености, с усилията и съвременния подход на всички нейни жители и работещите в сферата на туризма, се утвърждава като престижна европейска дестинация за устойчив целогодишен туризъм.”

Източник: www.tourism.government.bg