Вашата оценка

Морската градина - очарованието на Варна

23.05.2021
Морската градина е произведение на изкуството и затова я наричат истински символ на град Варна, след катедралата "Успение Богородично". Това е и един от най-големите паркове в Европа, създаден от нулата. Територията на парка се намира на брега на Варненския залив, близо до центъра на града. Ако сте в самия център на Варна, можете лесно да стигнете до парка пеша, в рамките на 25-30 минути.

Самият морски парк е създаден през 1878 г. и не винаги е бил толкова голям. Всичко започна с 26 декара през 1881 г. и завърши с 820 000 квадратни метра днес. Интересно е, че преди създаването на парка в крайбрежната зона на Варна е имало градско сметище и гробище.

Първите дървета се появяват на мястото на днешния парк през 1862 г. Най-голям принос за развитието на Морската градина обаче има чешкият дизайнер Антон Новак. Именно с неговото пряко участие и ръководство Морският парк не само се разширява до 90 000 квадратни метра, но и придобива редки и ценни насаждения на Черноморския и Средиземноморския регион. По време на неговото управление са построени най-известните сгради на: Аквариумът (1906-1911 г.), фонтани, казина и толкова рядко явление в онези дни като електрическо осветление.

През 1950 г. паркът достига своите окончателни граници, а в централната му част дърветата са заменени с цветни лехи, които можем да видим и до днес. Централният вход на парка с неговите огромни квадратни и високи колони е създаден от българския архитект Георги Попов през 1939 г.

Почти всички забележителности на град Варна се намират в крайбрежната зона, в Приморския парк. Пешеходните пътеки са любимо място за местните жители за вечерни разходки, колоездене и просто релакс с изглед към морето. Децата ще намерят тук много сладолед, bubble tea чай с балончета и голямо разнообразие от атракциони. Родителите им също могат да прекарат времето си изпивайки един коктейл, аперитив или чаша кафе. В допълнение, именно в Приморския парк местните и международни изпълнители оставят своя избор за своите концерти. Там се провеждат и множество летни фестивали на открито. Всеки ден има нещо ново за различните възрастови групи.

Алеята на космонавтите е издигната през 1960 г., а вече през 1961 г. никой друг, а първият космонавт Юрий Гагарин, засажда първата ела тук. По-късно, през 1963 г., Валентина Терешкова също се отбелязва в Приморския парк, засаждайки дърво в алеята. Трудно е да си представим, че тези дървета все още растат на това място.

Освен да се насладите на красотата на флората, можете да посетите планетариума, увеселителния парк, зоологическата градина, делфинариума. За тези, които се интересуват от история, е създаден военноисторически музей.
 

Всички статии