Български
Избери език
close
Български
English
Русский
Дестинации
Почивки
Екскурзии
Празници
Хотели в България
Самолетни билети

Над 5,1 млн. туристи са избрали дестинация България от началото на годината

30.09.2021
В Световния ден на туризма министър Стела Балтова приветства при откриването участниците в Международния туристически форум и конференция „ТУРИЗЪМ ЕКСПО Дестинация Варна“, посветени на целогодишната инициатива „Варна 100 години курортен град“ – Туристическата дестинация с история и бъдеще!“. По-късно, министърът участва онлайн в конференцията, чиято цел бе да се обменят идеи и опит, като фокусът пада върху добрите практики.

Министърът подчерта, че в условията на пандемията с COVID-19 туристическият сектор е изправен пред безпрецедентни предизвикателства и натиск. Тя благодари на всички заети в бизнеса, че въпреки рестрикциите и трудностите, са успели да запазят неговата жизнеспособност и своя предприемачески дух. „Като министър на туризма заставам зад всеки един работещ в туристическия бизнес, за да успеем с общи усилия да минимизираме по най-благоприятния начин негативните последици за туризма и да продължим да надграждаме постигнатото преди COVID-19,“ увери министърът участниците в онлайн форума.

За периода от началото на годината до 10 септември 2021 г. общо 5 131 061 са туристите, които са избрали за своя дестинация България, по данни на местата за настаняване, съобщи министър Балтова. От тях 3 487 594 са българи, а 1 643 467 са чуждестранните туристи. За сравнение, миналата година пренощувалите лица за същия период са били едва 3,6 млн.

Наличните данни дават основание да се заключи, че до момента летен сезон 2021 г. протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания, посочи министър Балтова. Общият брой на туристите в места за настаняване е над  4 млн. по неокончателни данни от ЕСТИ за периода 1 май – 10 септември 2021 г. От тях над 2,5 млн. са българи, а чуждестранните туристи са над 1,5 млн.

Наблюдава се сериозен ръст на българските туристи, както и някои приятни изненади в отделните пазари – като например Полша – с ръст от почти 95%, Германия – с 89% повече туристи, отлично възстановяване на пазар Украйна – с ръст 166% и Чехия – с ръст от 159% повече туристи. Заради традиционно добрите връзки, а и поради благоприятното развитие на пандемичната обстановка и свободното придвижване на румънските туристи, бе отбелязан ръст от 88% и най-голям абсолютен брой – над 630 хиляди туристи от северната ни съседка.

Министър Балтова отговори и на актуални въпроси, информира участниците в срещата за приключилата си визита в Полша, както и за възможностите бизнесът да се включи като бенефициент в Плана за възстановяване и устойчивост. Тя изрази оптимизъм за лято 2022, като сподели, че има очаквания за добра прогноза относно следващия летен сезон, но подчерта, че това може да се случи паралелно с напредването на ваксинацията.

Източник: www.tourism.government.bg